Artrally Dalsland

ARTRALLY/MIDVINTERINVENTERING  DALSLAND  2005 – 2015

Excelfil med resultat genom åren finns HÄR (2005-2014)
Data för året 2013 saknas.

(Artrallyt hålls varje år men inga uppdateringar i filen sker längre.  Resultat har ej redovisats sedan 2015.)

 

ARTRALLY DALSLAND 2015

Rallyt är nu inne på sitt elfte år, tävlingsdag den 17 januari med fem startande lag.

Förutom några mycket täta men turligt nog korta snöfall var väder och väglag tillfyllest för ett avancerat artrally.

Fjolårets vinnare, Motoruvarna (Tage Kyrk och Roger Gran) med 48 arter detroniserades i år av Rörviksmaffian (Ulf Lindell, Anders Jhimanner och Ingemar Johansson) som slog till med 52 arter. En tredjeplats knep Hästefjordens vänner (Per Undeland och Göran Cederholm) med 45 arter, kort därefter med 44 arter, kom Mellerudsexpressen, (Jan Johansson och Håkan Krave och Anders Regeskog) som då knep årets fjärdeplats. Gamlingarna på skogsdal (GPS), Kent-Åke Gustavsson och Inge Haraldsson med en imponerande samlad skådarerfarenhet kom på en hedrande femteplats med 35 arter.

Inalles registrerades 60 arter med följande exempel: Kungsörn och sparvuggla, endast Motoruvarna. Kattuggla, endast Rörviksmaffian. Enkelbeckasin – ny rallyart och fenologirekord (?) i Dalsland sågs endast av Hästefjordens Vänner. Ringduva och turkduva (13ex mycket hög siffra oavsett årstid!!) sågs endast av Rörviksmaffian. Totalt sågs 24 arter av alla tävlande lag.

Rapport från vinnarbilen, Ulf Lindell, Anders Jhimanner och Ingemar Johansson

En något decimerad Rörviksmaffia, utan Börje Broström, startade i god tid från Vänersborg med kosan styrd mot Dalsland. Efter en korts stunds diskussioner, där val av start stod mellan Rörvik och Hästefjorden, valdes binäsområdet, väster om Hästefjorden. Redan kvart i sju lyssnade vi efter, bland annat, kattuggla. Tankarna gick naturligtvis till tidpunkten – tänk om vi hör någon uggla några minuter innan sju och det sedan är tyst.. Inte en, utan två kattugglor hördes i området, tacksamt nog efter klockan sju, en värmande glädje spreds i våra kroppar samtidigt som vi skyndsamt, billedes, närmade oss Hästefjordens gård.

Ingen tid att förlora, fortfarande i mörker ser vi en siluett av havsörn och hör både grågås och kanadagås samt, i det tidiga gryningsljuset, en aldrig sinande ström av korpar från väster, helt säkert mer än 200 ex.

Från några vakar i sjön hördes sångsvanar och gräsänder. Något senare, i gryningsljuset, flög en ringduva förbi, en art som säkert kommer att bli vanligare i Dalsland under vintrarna framöver. En kort promenad till den välkända matningen väster om Hästefjordens gård visade sig vara väl värt besöket, de flesta fågelbordsarter sågs, samt både gröngöling och nötskrika som hördes i området, arter som inte alltid låter sig fästas upp på artlistan i rallysamanhang.

Munterheten hos Rörviksmaffian steg nu till nya höjder, och ett närmast exponentiellt crescendo tilltog, då varfågeln vid Rösseboviken flög förbi, och försvann samtidigt som ett mycket tätt snöfall trängde undan, i princip, all sikt.

En kort summering visade att vi aldrig haft så många arter på så kort tid!! Med vittring av segerns sötma styrde vi mot de dalsländska samhällena, Frändefors och Brålanda där rallyguden stod oss bi, ytterligare arter som exempelvis turkduva 13 ex!! och rödhake hängdes in. Fortsatt vägval diskuterades, som renderade i Vänerkusten, men då svek rallyguden oss och vi missade flera i normalfallet säkra arter vid både Hjortens udde och Nääs sannar.

En känsla av att, nu glider segern ifrån oss, infann sig och vi satsade allt på den rapporterade salskraken vid Köpmannebro. Just innan vi anlänt ses den av andra tävlingsdeltagare men onda krafter regerade och den var för oss osynlig bakom en av de få skär i området. En blixtvisit vid Gösjön för att kryssa gärdsmyg (som bara Ulf sett tidigare under dagen) blev också misslyckat.

Förmiddagen eufori bytte nu mot mer muttrande, ”nån måste komma sist också”. En känsla som stärktes vid mötet med alla glada tävlingsdeltagare i Mellerud.. En oootttrrroolliiggtt spännade artgenomgång tog vid i restaurang vågens VIP-rum, till dofterna av nybakade pizzor där Hästefjordens vänner lyfte dagens klo, en enkelbeckasin, dessutom en art som är ny för rallyt och skall, enligt artrallyts grundlag, sms-as ut till alla tävlingsdeltagare. Detta till trots så stod vi, Rörviksmaffian, som segrare med 52 inhängda arter.

Inför nästa års rally skall rallygrundlagen och dess undantag tydliggöras, repetition är ju kunskapen moder.

/Ingemar Johansson, Vänersborg

 

ARTRALLY DALSLAND 2014

”Artrallyt” som i år firade sitt tioårsjubileum, gick av stapeln den 18 januari och lockade fem lag till start.

Efter en mycket mild december fick vi ändå ett riktigt vinterfågelrally med ca 5 minusgrader och fina vintervägar, åtminstone i norra delen av landskapet.. Dalboslätten blev än mer vindpinad med snödrev över vägarna. Blåsten gjorde det också tidvis svårt att höra fåglarna och bidrog till att många arter höll en låg profil

Enligt uppgift från lagen hade allt gått lugnt tillväga även om ett fordon från norra Dal hade misstänkt mycket snö i grillen.

Segrande lag blev åmålslaget Motoruvarna med Tage Kyrk och Roger Gran, som noterade 48 arter och därmed knep sin första rallyseger.

Fjolårssegrande Rörviksmaffian med Ingemar Johansson, Börje Broström, Ulf Lindell och Anders Jihmanner tog andraplatsen med 46 arter. Bronsplatsen togs av Hästefjordens Vänner med Per Undeland och Göran Cederholm, som skrapade ihop 38 arter. Björnligan med Björnarna Höök och Danielsson samt Monika Koch och Åke Gustavsson träffade på 35 arter medan GPS- Gamlingarna på Skogsdal med lagmedlemmarna Kent-Åke Gustavsson, Inge Haraldsson och Lars-Åke Edvardsson, slutade på en hedrande femteplats med 34 arter.

Sammanlagt sågs 60 arter under dagen och den skogsduva som Rörviksmaffian såg vid Hästefjords Gård blev en ny art under rallyts historia. Under åren har totalt 105 arter påträffats.

Segerberättelse

Morgonen startade uppe i Edsleskogs norra delar där de ”svårfångade” arterna sångsvan och strömstare fanns kvar i sina strömdrag. Vid en skogsgård med lite lä från nordostan lyckades vi mot alla odds locka igång en kattuggla.
Efter sparvugglehärmning på några småstopp blev det fart på både trädkrypare, kungsfågel och entita. Vid en matning på vägkanten nära Edsleskog, satt både större hackspett, svartmes och tofsmes.

Efter en givande morgon styrdes kosan österut och laget gick in i depå i trakten av Mo.  Uppvärmda stövlar, nybryggt kaffe med tillhörande semla gav ny energi och fågelbordet gav bl.a nötskrika.

Nyladdade styrde vi kosan mot soptippen på Östby där Björnligan redan fanns på plats och lägligt nog fått ögonen på både rödhake, två järnsparvar (!!) och koltrast bland soppåsarna. Dessa arter liksom en drös gråtrutar spädde på självförtroendet ytterligare efter den lyckosamma morgonen. Hamnpiren i Åmål blev nästa anhalt som gav storskarvar, en utfärgad havstrut samt storskrake.

Vid en rundtur i Åmål sågs, närmast slumpmässigt, både björktrast och sidensvans. Därefter ställdes färden mot Tösseslätten, där en varfågel bockades av i en torrbjörk framför köksfönstret hos DOF-ordföranden och ett tiotal starar sågs under några sekunder innan de försvann bakom ladugårdstaket vid Gustavsbergs gård. Efter en snabbobservation av tre kanadagäss i Dals-Långed stod färden över Brudfjället, där två steglitser upptäcktes intill vägdiket vid Glyckshult. Ett stopp vid Upperuds kraftstation gav en knölsvan som snart försvann utom synhåll för de övriga lagen. En gammal havsörn visade sig fint när den tog höjd över Upperudshöljen. Vid Köpmannebro sågs ett gäng salskrakar som larmades ut och senare kunde beskådas av de övriga lagen. Den i vasskanten smygande hägern blev vi dock ensamma om. En sista sväng ut mot Svartebäck och Grinstad gav ytterligare två knölsvanar, havsörn, ringduva samt den råka vid Kvantenburg som Hästefjordens Vänner hade vänligheten att larma ut när vi var fem minuter därifrån. Även ett gäng starar kunde ses här.

Rörviksmaffian lyckades få ögonen på några sävsparvar vid ett vindpinat Hjortens Udde och var även ensamma om att se skogsduva, småskrake, bergfink, spillkråka och gärdsmyg. Hästefjordens Vänner var ensamma om kungsörn. Motoruvarna hade kattuggla, stare, gråhäger som egna arter och GPS var ensamma om att se sparvhök. Östby soptipp utanför Åmål visade sig återigen som en vinterlokal av rang och för andra året i rad noterades här järnsparv.
En av dagens häftigare upplevelser måste ha varit den flock på ca 100 steglitser som Hästefjordens Vänner fick ögonen på söder om Mellerud.

Förväntade arter som gröngöling, stjärtmes och korsnäbbar ville inte visa sig och i vanlig ordning uteblev skogshönsen.

Vi ser fram mot nästa års rally och hoppas att fler lag anmäler sig. Artrallyt blir ett startskott för det nya skådaråret och förutom en trevlig samvaro, gör det inte alltför allvarliga tävlingsmomentet, att man ändå skärper sina sinnen och fokuserar på att upptäcka fåglar. Vanliga eller ovanliga spelar ingen roll.

För Motoruvarna,

Roger Gran

 

ARTRALLY DALSLAND 2013

En summering av Artrally 2013 i Dalsland, det nionde i ordningen. Sex lag kom till start lördagen 19 januari. Segrade gjorde Rörviksmaffian med Ulf Lindell, Anders Jihmanner och Ingemar Johansson. Laget noterade 45 arter. På andra plats kom Hästefjorden Vänner med Jan Hellström, Per Undeland och Göran Cederholm laget noterade 43 arter. Tredjeplatsen knep Motoruvarna med Tage Kyrk och Roger Gran, de landade på 42 arter. På fjärde plats kom Björnligan med Monica Koch, Björn Danielsson och Björn Höök med totalt 34 noterade arter. Femteplatsen knep Naturnjutarna med Monica Svensson, Ulla & Astor Korp, Håkan Hellgren och Ingvar &Birgitta Häger med 27 noterade arter. Naturnjutarna valde även i år att fokusera skådandet inom Färgelanda kommun vilket ger artantalet en extra dimension. En hedrande sjätteplats gick till Gamlingarna på skogsdal med Inge Haraldsson, Ingvar Arvidsson och Kent-Åke Gustavsson med 26 noterade arter.

Tack för en trevlig och innehållsrik rallydag!

 

Lite tankar och reflektionen i segrarbilen

Startade morgonen vid Hästefjorden, med förhoppning om kattuggla, för att senare kryssa in flera rovfågelsarter.

Vilka träffar man på vid Hästefjorden om inte dennes vänner som ca 500 meter från oss lyckades höra in kattugglan som vi missade. Ytterligare rundtur vid Hästefjorden gav bland annat strömstare, stare, varfågel, kungs och havsörn. Färden fortsatte till Tjärtakan där skogsmesarna snabbt ”hängdes in”. Sedan bar det iväg mot Brålanda. väl framme i Brålanda gick larmet; pilgrimsfalk på Brålanda silon, vi lyfter kikarna mot silon, ingen falk synlig! Strax därefter träffar vi på Hästefjordens vänner som ser mycket, mycket lyckliga ut. Om det var vår uppenbarelse eller om det var den nyvunna vetskapen om att vi missat pilgrimsfalken i kombination med att en sparvhök skrämt i väg alla tättingar i närområdet som triggade den socioemotionella statusen hos våra vänner låter jag vara osagt.

Färden gick sedan vidare mot örnområden strax norr om Brålanda. Nästa sms från Hästefjordens vänner lyder; snösparv 75 ex norr Brålanda. Snabb överläggning i bilen. Hur lång tid kan vi lägga på att leta snösparv? Vi behöver tid ute vid Hjortens udde! Turen stod oss bi och utan vidare omvägar hittar vi ca 60 snösparvar intill 45án. Vi tog oss sedan ”raka” vägen till Hjortens udde för att få in en rejäl bunt sjöfågelarter. Väl framme vid Udden gick luften ur rejält. Packis flera km ut och endast en ny art – två gråtrutar. Enda glädjen i denna mörka stund var att det var lika mycket is för övriga tävlande lag. Siktet ställdes sedan mot köpmannebro där bland annat en salskrake sågs. Avslutningsvis genomsöktes centrala Mellerud i hopp om att finna någon turkduva men så blev inte fallet.

Totalt sågs under dagen 62 arter. Efter nio körda rallyn har nu sydliga lag 3 segrar och Åmålslag 6 segrar. Två nya arter noterades vilket gör att det nu setts 104 arter under åren. Gamlingarna på skogsdal och Naturnjutarna bjöd på en ny art, nämligen hökuggla. Motoruvarna hittade en järnsparv, en riktig vinterstänkare, vid Östby sopstation. Andra ovanligare arter för Dalsland och vinterhalvåret var en salskrak vid Köpmannebro, fyra starar vid Hästefjorden, en pilgrimsfalk och två stenknäckar i Brålanda. Stenknäck noterades även i Åmål. Strax norr om Brålanda iakttogs upp till 75 snösparvar.

Följande arter sågs av samtliga lag: gräsand, knipa tamduva, större hackspett, strömstare, koltrast, blåmes, talgoxe, nötväcka, skata, kaja, kråka, korp, gråsparv pilfink, grönfink, domherre och gulsparv.

Väl värt att notera är att varken tjäder, orre eller järpe sågs av de tävlande lagen!

Hoppas på ett lika trevligt artrally nästa år och att vi blir ännu fler lag.

För Rörviksmaffian

Ingemar Johansson

 

 

 

ARTRALLY DALSLAND 2012

En summering av Artrally 2012 i Dalsland, det åttonde i ordningen. Sex lag kom till start i sköna vintervädret lördagen 14 januari. Segrade gjorde Wikströms Wandaler med Per Karlsson Linderum och Anders Olovsson, vi fick ihop 53 arter. Tvåa blev Rörviksmaffian som slutade med 51 arter,bestående utav Ingemar Johansson, Börje Broström och Anders Jihmanner. På bronsplats med 48 arter hamnade Hästefjordens Vänner (Per Undeland och Göran Cederholm). Därefter kom Motoruvarna (med Tage Kyrk och Roger Gran) på 45 arter, Björnligan (med Björn Höök, Björn Danielsson och Monica Koch) på 38 arter och slutligen Örspanarna med 24 arter (Åke Gustavsson, Daniel Kockum & Kent-Åke Gustavsson). Bra kämpat av samtliga lag!

Totalt sågs under dagen 68 arter. Efter åtta körda rallyn har nu sydliga lag 2 segrar och Åmålslag 6 segrar. Fyra nya arter noterades vilket gör att det nu setts 102 arter under åren. Rörviksmaffian bjöd på två nya arter, nämligen 2 storlommar i Oljehamnen (en storlom sågs även vid Hjortens udde senare under dagen) och 90 vinterhämplingar vid Tjärtakan. Motoruvarna hittade en honfärgad svärta i Gösjön. Wikströms Wandaler hade en bredstjärtad labb mot sydväst över Vänern vid Hjortens udde (mycket ovanlig vintertid i inlandet)!

Andra ovanligare arter för Dalsland och vinterhalvåret var bl.a.:

40 knölsvanar i Gösjön, 1 grågås i Hästefjorden, 6 viggar i Gösjön, 3 salskrakar vid Svartebäck, småskrakar på tre lokaler, 6 smålommar och 10 skäggdoppingar i Vänersborgsviken, totalt 7 havsörnar, 22 ormvråkar, 3 fjällvråkar, 3 rödhakar, 6 varfåglar, 10 råkor vid Vässby i Brålanda, 1 stare vid Östby sopstation, 1 bofink vid Hästefjord och 1 stenknäck i Åmål.

Följande arter sågs av samtliga lag: knölsvan, sångsvan, gräsand, knipa, vigg, svärta, storskrake, fiskmås, tamduva, entita, blåmes, talgoxe, nötväcka, skata, kaja, kråka, korp, pilfink, grönfink och domherre.

Wikströms Wandaler segrade som sagt med 53 arter. Vi var ensamma om järpe, orre, bredstjärtad labb (ny rallyart) och nötkråka. Dessutom hade vi lite ovanligare i form av svärta, salskrake, storlom, havsörn, rödhake och stenknäck (tips från Björnligan, tackar!). Rutten såg förenklat ut så här: Baljåsen – Bräcke ängar – Åmål – Tösseslätten – Fröskog – Dals Långed – Håverud – Upperud – Gösjön – Näs sannar – Svartebäck – Hjortens udde.

På andra plats kom Rörviksmaffian med 51 arter. De var ensamma om duvhök, råka (10 ex i en flock), bofink och vinterhämpling (ny rallyart). De hade också svärta, storlom (ny rallyart), smålom, havsörn och rödhake.

Trea blev Hästefjordens Vänner som fick ihop 48 arter. De var ensamma om grågås och kanadagås. Dessutom hittade de tre salskrakar vid Svartebäck. De såg också svärta, smålom, havsörn och rödhake.

Fyra blev Motoruvarna med 45 arter. De var de ensamma om stare. I Gösjön hittade de den mest betittade för dagen, nämligen en honfärgad svärta. I övrigt såg de även salskrake och havsörn.

På femte plats kom Björnligan med 38 arter. De var ensamma om turkduva och mindre korsnäbb. De såg också svärta och stenknäck.

Slutligen kom Örspanarna på sjätte plats med 24 arter.

Väl mött nästa år!

Mvh Per K Linderum

 

ARTRALLY DALSLAND 2011
En summering av Artrally 2011 i Dalsland, det sjunde i ordningen. Fyra lag kom till start i det sköna vintervädret. Segrade gjorde Wikströms Wandaler med Per Karlsson Linderum och Anders Olovsson, vi fick ihop 44 arter. Tvåa blev Rörviksmaffian som slutade med 41 arter, bestående utav Ingemar Johansson, Börje Broström och Ulf Lindell. På bronsplats med 38 arter hamnade Motoruvarna. Här fanns tre debutanter tillsammans med Roger Gran. De nya rallydeltagarna var Björn Höök, Åke Gustavsson och Tage Kyrk. Fyra blev Hästefjordens Vänner, som vanligt med Per Undeland och Göran Cederholm. Starkt jobbat av samtliga lag efter en ovanligt hård vinter!
Totalt sågs under dagen 54 arter vilket är nytt bottenrekord. Efter sju körda rallyn har nu sydliga lag 2 segrar och Åmålslag 5 segrar. Tre nya arter noterades. Wandalerna hängde in dagens, och tidernas clou (?), vid Upperud med alförrädare (ny art för landskapet)! Rörviksmaffian noterade både salskrake och rapphöna! Den hårda vintern avspeglade sig i resultatet och artsammansättningen. För första gången saknades knölsvan, gråhäger, turkduva, gärdsmyg, bergfink och grönsiska i rallyt!!!
Följande arter sågs av samtliga lag: sångsvan, gräsand, knipa, alförrädare, storskrake, ormvråk, tamduva, större hackspett, strömstare, björktrast, entita, svartmes, blåmes, talgoxe, nötväcka, nötskrika, skata, kaja, kråka, korp, pilfink, gråsparv, grönfink, domherre och gulsparv.
Wikströms Wandaler segrade som sagt med 44 arter. Vi var ensamma om orre, tjäder, gröngöling, snösiska och mindre korsnäbb. Dessutom hade vi lite ovanligare i form av salskrake, sothöna och sparvuggla. Rutten såg förenklat ut så här: Baljåsen – Bräcke ängar – Åmål – Säter – Tösseslätten – Fröskog – Dals Långed – Håverud – Upperud – Köpmannebro.
Klockan 14:55 hittade vi en adult hona alförrädare vid kraftstationen i Upperud. Undertecknad såg fågeln norr om bron, utan kikare och jag reagerade direkt, men tänkt då i rallyhetsen på typ vigg. När jag såg den med handkikaren höjdes pulsen, jag såg näbben och vingteckningen. Jag tubade den och vände mig till Anders och sa typ: Nu har vi något ovanligt! Jag såg att det var en alförrädare men ville bli försäkrade om att alla skruvar var på plats (i min hjärna). Anders sa: Det är ju för f-n en alförrädare! Adrenalinet pumpade i kroppen och kramkalas utbröt. De andra lagen tillkallades och målgången sattes till Upperud. Alla fick se den, några hade den i princip under fötterna när den simmade under bron. Fantastiskt!!! Detta är en ny art för landskapet!
På andra plats kom Rörviksmaffian med 41 arter. De var ensamma om vigg, sparvhök, rapphöna (ny rallyart), kattuggla, koltrast (!) och råka. Dessutom var det de som hittade salskraken i Köpmannebro. De hade också alförrädare, havsörn, sothöna och sparvuggla.
Trea blev debutantlaget Motoruvarna som fick ihop 38 arter. De såg bl.a. alförrädare, havsörn, sothöna och sparvuggla.
Fyra blev Hästefjordens Vänner med 37 arter. De var de ensamma om kungsörn och bofink. I övrigt såg de även alförrädare, salskrake, havsörn och sothöna.

Väl mött nästa år!
Mvh Per K Linderum